
58 uczniów Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie odbyło trzytygodniowe praktyki zawodowe w Andaluzji
Zakończył się dwuletni projekt finansowany ze środków UE w ramach programu Erasmus+. Dzięki temu uczniowie odbyli swoje zagraniczne praktyki w Hiszpanii. W przedsięwzięciu uczestniczyło 58 uczniów kształcących się w zawodach: technik reklamy, rachunkowości, ekonomii, hotelarstwa i żywienia oraz usług gastronomicznych. Każdy uczestnik zagranicznych praktyk otrzymał dokument potwierdzający zdobyte umiejętności.
- Po raz pierwszy leciałam samolotem i było to ciekawe uczucie. Mieszkaliśmy w hotelu blisko plaży i w każdej wolnej chwili relaksowałam się na leżaku i wróciłam bardzo opalona - opowiada Aleksandra Paraj z klasy IV TEO. Swoje praktyki odbyła w agencji reklamowej. - Byli tam też inni Polacy i w razie problemów wyciągaliśmy do siebie pomocną dłoń. Początkowo trzeba było "załapać" o co chodzi. Zajmowałam się pomaganiem w wykonywaniu plakatów, ulotek, nadruków na koszulki. Projektowaliśmy w programie graficznym loga i pisaliśmy posty na firmowe portale społecznościowe - informuje. - Wiele się nauczyłam, ale i odpoczęłam - przyznaje. Podczas wyjazdu uczniowie musieli też wykorzystać swoje umiejętności językowe. - Używaliśmy języka angielskiego i hiszpańskiego w sklepie podczas zakupów, czy w pracy. Na początku było trudno, ale musieliśmy wyjść ze strefy komfortu i z czasem było coraz łatwiej - kończy.
- Poznałam organizację pracy w restauracji, sposoby przygotowywania dań regionalnych. M.in. paella, czyli krótko ziarnisty ryż z dodatkiem szafranu, czosnku oraz różnych warzyw - opowiada Aleksandra Szymczak z klasy IV THG. - Smaki kuchni hiszpańskiej przestały być mi obce - dodaje.
MG
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
nie dziwie sie ze doswiadczeni,zespol szkol nr 2 nie ma najlepszej opinii,szczegolnie nauczycielki gastronomii.wiele osob nazeka na nich,i obecnych i bylych absolwentow,doswiadczenie trzeba zdobywac na wyspach